senioren

PRAKTIJK SLUIT PER 8 DECEMBER 2018 DEFINITIEF

Een op de tien 65-plussers is ondervoed, vaak zonder het te merken, terwijl het heel ongezond is. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Canan Ziylan van Wageningen University & Research. Zeven vragen aan deze promovenda.

 

  1. Waarom is ondervoeding ongezond?

Canan Ziylan: ‘Iemand met ondervoeding krijgt minder energie of voedingsstoffen binnen dan nodig is om gezond te blijven. Het verlies van gewicht in het algemeen, en spiermassa in het bijzonder, leidt tot een slechtere gezondheid, slechtere conditie, meer kans op botbreuken, verminderde weerstand, en langzamer herstel van ziektes. Het is dus heel ongezond om ondervoed te zijn.

  1. Wanneer ben je ondervoed?

Val je onbedoeld binnen een maand een aantal kilo af, oftewel vijf procent van je lichaamsgewicht, dan kan het zijn dat je ondervoed bent. Het kan ook langzamer gaan, want wie meer dan tien procent gewicht verliest binnen een halfjaar loopt ook risico. Dat is voor de meeste mensen zo’n 6-8 kilo. Naast gewichtsverlies, is ondergewicht een belangrijke aanwijzing voor ondervoeding. Voor 65-plussers is dat bij een Body Mass Index lager dan 20.

  1. Hoe vaak komt het voor?

Uit eerder onderzoek blijkt dat gemiddeld 1 op de 10 mensen boven de 65 jaar ondervoed is. Bij de groep die thuiszorg krijgt, is het zelfs naar schatting 1 op de 3 mensen. Je loopt extra risico op ondervoeding als je chronisch ziek bent of veel medicatie gebruikt.

  1. Wat merk je er zelf van?

Mensen die ondervoed zijn, voelen zich vaak moe, misselijk, verward, duizelig, gestrest en ze hebben last van stemmingswisseling. Dit zijn ‘vage’ klachten. Daarom is het belangrijk om naast deze symptomen ook goed te letten op bijvoorbeeld veranderingen in eetlust, moeilijkheden met kauwen, proeven en slikken, en psychologische problemen zoals angst en verdriet.

  1. Kun je ook ondervoed zijn als je niet mager bent? 

Ja, ook mensen met overgewicht kunnen ongemerkt spiermassa verliezen door een tekort aan eiwitten en beweging. Heb je overgewicht, wees dan alert als je ineens minder eetlust hebt, en erg moe bent. Val je bijvoorbeeld af zonder dat je op dieet bent, terwijl je jarenlang moeite had met afvallen? Dan is het altijd verstandig om aan de bel te trekken.

U kunt een afspraak  maken in mijn praktijk en we zullen samen naar uw gewicht en voeding kijken.

Mobil: 06-23518815, of

Mail: info@lonnekeheijne.nl

 

Gezond zijn wordt, naarmate we ouder worden, steeds belangrijker.

Wie op leeftijd is, beweegt vaak minder dan voorheen, waardoor de verbranding omlaag gaat. Als u daar geen rekening mee houdt en als een jonge vent of meid blijft eten, loert het gevaar van overgewicht.

Op latere leeftijd loopt u een groter risico op kwalen dan op jongere leeftijd.

Door extra op uw voeding te letten kunt u dit risico beperken.

Overgewicht en ondervoeding kunnen een probleem zijn voor ouderen.

In Nederland neemt tot de leeftijd van 70 jaar de gemiddelde BMI toe, en daarmee het percentage personen met overgewicht of obesitas. Het vetpercentage neemt toe, ouderen hebben op een gegeven moment meer vetweefsel en minder spiermassa. Door het hebben van meer vetweefsel neemt de stofwisseling af en dus ook het vermogen om op een gezond gewicht te blijven.

Maak dus op tijd een afspraak bij Lonnekeheijne.nl.